Barnas Turlag med nyoppusset hytte

Hamar og Hedemarken Turistforening (HHT) er en medlemsforening i Den Norske Turistforening. Foreningen dekker de fire kommunene i Hamarregionen; Hamar, Stange, Løten og Ringsaker og har 800 medlemmer i Barnas Turlag. Blant de mange hyttene foreningen eier, er det Lageråkvisla som blir mest brukt av barna – og både uteområdene og hytta trengte en oppgradering. Med blant annet gave fra Stiftelsen har det nå blitt et flott utjevnet og inngjerdet uteområde med en ny gapahuk, sitteplasser, grill og bålplass. Innendørs har det blitt ny ovn i koia og nytt kjøkken. I serveringshytta har det blitt noen nye stuevinduer, hele hytta har blitt malt, stoler restaurert og doen har fått nytt luftesystem over tak. De frivillige i HHT har gjort en stor innsats og har også ryddet området og lagd en lekekasse med utlånsutstyr for barn.

En prat med Margrethe Ruud Skjeseth i Hamar og Hedemarken Turistforening

 – Hva betydde gaven for prosjektet?

– Prosjektet vårt på Lageråkvisla hadde som mål å legge enda bedre til rette for barnefamilier både i serveringshytta, koia og særlig uteområdet. Uteområdet på vinteren er helt supert med skileikanlegg og akebakke i tillegg til skiløypene på alle kanter av hytta. På sommeren er det mye dyr på beite der og plassen foran koia hadde behov for et gjerde, et godt område for rast og hygge – og en god grill/bålplass. Koia hadde dårlig løsning innendørs. Serveringshytta hadde behov for noen nye vinduer og ny varmeløsning. I 2018 mottok vi en arv på kr 100.000 til beste for barn i Hamar og da begynte vi å tenke Lageråkvisla. Men når vi først hadde begynt å planlegge så vi at vi hadde behov for mer penger. Da søkte vi Sparebankstiftelsen Hedmark og fikk støtte slik at vi kunne realisere prosjektet. I tillegg har vi brukt mange dugnadstimer og noe egenkapital.

– Hva var de største utfordringene med prosjektet?

– Det var å finne gode løsninger i terrenget foran koia. Hvordan skulle området opparbeides og hvilke elementer skulle inn der. Vi fikk tak i en flink gravemaskinfører som klargjorde tomta, Løten bygdesag lagde gapahuk og monterte denne, vi kjøpte rasteplassbord fra Ilseng fengsel og en flott grill/bålplass fra Tentipi på Nes. Vi fant også svært gode løsninger i koia. Stuevinduene ble byttet, varmepumpe montert og peisinnsats ble satt inn i serveringshytta.

– Hvordan vil du beskrive frivilligheten i området? 

– Vi har svært engasjerte frivillige på alle områder i Hamar og Hedemarken Turistforening. Til akkurat dette prosjektet var det sentrale tillitsvalgte og administrasjonen i tillegg til stifaddere og dugnadsfolk som er vant med å jobbe på hyttene våre. Vi har stor tro på frivilligheten i området!

– Hva mener du er viktigst for å skape frivillig engasjement? 

– Ha glade og gode oppgaver som gir mening og som man vet noen eller mange blir glad for!