Bærekraft i Stiftelsen

Sparebankstiftelsen Hedmark er en regional aktør som vektlegger bærekraft, vekst og utvikling i de lokalsamfunnene vi er en del av. Stiftelsen skal i alle sammenhenger opptre ansvarlig og i tråd med egne og internasjonalt anerkjente prinsipper for samfunnsansvar og bærekraftig utvikling.

Bærekraftig utvikling

Begrepet bærekraftig utvikling defineres i henhold til FN som «…utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov», og er knyttet til «de tre dimensjonene»: Klima og miljø, økonomi og sosiale forhold. Disse tre dimensjonene, og sammenhengen mellom de, er utgangspunktet for FNs 17 bærekraftsmål og 169 underliggende delmål.

FNs bærekraftsmål

Målene skal fungere som en felles global retning for land, næringsliv og samfunn. De gjelder for alle land i verden, både rike og fattige. Selv om mange av målene er oppfylt i Norge gjenstår mye arbeid også her.

Stiftelsens bærekraftstrategi skal tydeliggjøre og være retningsgivende for Stiftelsens arbeid med bærekraft og skal:

  • være en støtte i vurderinger og beslutninger som tas i organisasjonen.
  • tydeliggjøre overfor omgivelsene hvordan bærekraft er integrert i Stiftelsens virksomhet og hvordan det gir rammer for våre beslutninger.

Gaveområdet er utgangspunktet for de bærekraftsmål Stiftelsen setter for egen virksomhet. Innenfor de to andre virksomhetsområdene – eierskap og kapitalforvaltning – setter Stiftelsen rammene og det håndteres i det daglige av henholdvis Banken og våre forvaltere. Se gjerne Eierforventningsdokumentet og Åpenhetserlæringen for mer informasjon.

Prioriterte bærekraftsmål

Styrket utdanning og forskning i Hedmark er viktig for å kunne tilby gode utdanningsmuligheter for å tiltrekke oss kompetanse og for å sikre utviklingssamarbeid og økt innovasjon. Samtidig er det viktig å stimulere til næringsutvikling som gjør at vi beholder kompetansen i regionen. Vi vil bidra til å øke kvaliteten i utdanningstilbudet i vår region, stimulere til økt samarbeid mellom skole og næringsliv og bidra til økt forskningsinnsats og kunnskapsnettverk. Styrket forskning og utdanning er selve fundamentet for regionens videre vekstmuligheter.

En vesentlig del av Stiftelsens gavemidler skal gå til forskning og høyere utdanning. Tildelinger skjer etter en fastsatt prosess som skal sikre at de mest bærekraftige prosjektene prioriteres. Tildelinger vil skje både med bakgrunn i søknader og etter initiativ fra Stiftelsen.

Kunnskapstiltak for barn og unge er en viktig del av dette bærekraftsmålet. Det handler om å støtte tiltak som fremmer entreprenørskap og skaperevner, øker barn og unges ferdigheter og lærelyst samt å bidra til å utvikle arenaer for samhandling og kunnskapsdeling.

Stiftelsens formål er å bidra til vekst og utvikling i Hedmark. Gjennom gavetildelinger ønsker Sparebankstiftelsen Hedmark å bidra til nyskaping og næringsutvikling, fortrinnsvis gjennom å bidra med risikokapital til næringslivet, finansiere kunnskapsutvikling og bygge attraktive kompetansemiljøer. Stiftelsen har gode finansielle forutsetninger for å kunne ta et større regionalt ansvar på dette området som et prioritert område for vekst i fylket.

Stiftelsen har tatt initiativ til etableringen av Innlandet Science Park i Hamar, Kongsvinger og Elverum. Gjøvik og Lillehammer kan også bli en del av en større satsing. Dette er et milliardprosjekt som vil kreve finansiering fra Stiftelsen i mange år. Kjernen i satsingen er å skape regional vekst og innovasjon basert på samarbeid, teknologi og bærekraft. 

Såkornfondet First Seed er en sentral del av satsingen for økt innovasjon og er en viktig brikke for å bygge infrastrukturen i vekstøkosystemet.

Bolyst og barn/ungdomsutfoldelse er viktig for å skape et levende Hedmarkssamfunn. Vi vil gjennom vår gaveutdeling signalisere og kommunisere bred støtte til den frivillige og ofte dugnadsbaserte innsatsen blant lag og foreninger i lokalsamfunnene i Hedmark.

Stolthet og tilhørighet til Hedmark skal bidra til å gjøre Hedmark til et attraktivt område som appellerer til økt bosetning og tiltrekning av mennesker og virksomhet fra andre deler av landet. Vi vil støtte opp rundt arenaer og aktiviteter som formidler vår kultur og historie. Stiftelsen skal bidra til å bygge bærekraftige og robuste sentra som gjennom sin attraktivitet kan konkurrere på et nasjonalt plan om bosetting og på et internasjonalt plan om kompetanse, næringsutvikling og innovasjon.

Stiftelsen ønsker gjennom sine tildelinger å støtte prosjekter som øker interessen for kunst og kultur, sørger for god formidling til allmennheten, tar vare på og skaper forståelse for vår kulturarv og bidrar til gode lokale møteplasser for samhold og felles opplevelser.

Stiftelsen ønsker videre også å legge til rette for fysisk aktivitet og lek, økt friluftsliv samt prosjekter som bidrar til økt forståelse og nysgjerrighet for sammenhengene i naturen. 

Felles for alle tildelinger er at de skal gi organisasjoner, lag og foreninger kapital til å realisere etterspurte prosjekter i lokalsamfunnet, særlig rettet mot barn og unge. Frivilligheten er under press med lav rekruttering og svak økonomi og støtte fra Stiftelsen er viktig for å utløse gode krefter lokalt, enten ved å være «den første krona» som bidrar til å utløse annen finansiering eller «den siste krona» som bidrar til å realisere prosjektet. 

Klimaendringer er et globalt spørsmål og kjenner ingen landegrenser. Det er viktig å begrense økningen av gjennomsnittstemperaturen til 1,5 C, dersom verden ønsker å slippe katastrofale konsekvenser i fremtiden. Stiftelsen kan ta en regional rolle gjennom blant annet å styrke gavesøkernes evne til å motvirke eller redusere konsekvensene av sine prosjekter, samt styrke kunnskapen og bevisstgjøringen om klima på mer generell basis.

Bærekraftsmål 13 «Stoppe klimaendringene er for Stiftelsen et mål som i vår kontekst også handler om å støtte opp under andre bærekraftsmål som skal ta vare på vår klode og vår natur som «Ren energi for alle», «Liv under vann» og «Liv på land». Operasjonalisering av bærekraftsmålet vil være bevisstgjøring av søkere og prioritering av gode miljøprosjekter, men også gjennom egeninitierte prosjekter. Eksempler er granulatopprydding, plastryddeaksjoner, strømspareprosjekter og prosjekter for barn og unge knyttet til kunnskap om klima, forbruk og sirkulærøkonomi. 

Rundt 10% av unge i Innlandet i alderen 15-29 år står utenfor skole, opplæring og arbeid. I enkelte regioner i Hedmark er tallet vesentlig høyere. Arbeid og utdanning er en kilde til sosiale relasjoner, læring og identitet. Utenforskap i ung alder kan gi svak tilknytning til arbeidsmarkedet og samfunnet generelt videre i livet.

Stiftelsen ser en økende andel søknader som handler om prosjekter og tiltak som skal motvirke utenforskap. «Hele laget» og «Fritidsaktiviteter for flyktninger» er egeninitierte prosjekter der lag og foreninger kan søke om støtte til utstyr, kontingent etc for barn fra lavinntektsfamilier. Samarbeidet med Røde Kors er et annet eksempel der trygge, frivillige voksne er støttespillere og mentorer for barn og unge i utenforskap. Støtte til BUA er et tiltak der alle kan låne sports- og friluftsutstyr uten stigmatisering. «Mindre ulikhet» vil være et viktig område for Stiftelsen å støtte fremover, uten å gå inn i offentlige kjerneoppgaver.