HamKams Gatelag trener som andre lag og vil gjerne vinne. Men det er vennskapet som får spillerne på trening.
— Når vi mister spillere har vi på en måte suksess, fordi da kan det hende at de forlater laget fordi de har fått seg en jobb og kommet seg i gjenge igjen, sier Alexander.
Gutta spiller bordtennis når vi møter dem på hjemmebanen Briskebyen stadion på Hamar. I loungen er det også sofaer, sittesekker og tv-spill. Vi blir raskt tilbudt kaffe i det vi setter oss rundt spisebordet i kjøkkenkroken. Fire av spillerne har møtt opp for å treffe Sparebankstiftelsen Hedmark, sammen med treneren Kai Kristiansen. De vil gjerne fortelle om Gatelaget. Da de en time senere har tatt på seg draktene for en fotoseanse sier den ene:
— Kanskje ikke så bra at vi har logoen til DNB på brystet? Alle ler.
— Vi får ha armene i kors å dekke til logoen. Alle ler igjen. Men tilbake på kjøkkenet rundt bordet.
— Det som er bra med laget vårt er at vi er gode til å bygge opp hverandre. Alle er på forskjellige nivåer, men vi aksepterer at vi er forskjellige, sier Øyvind.
— Jeg har aldri sett et slikt samhold på noe lag noen gang, skyter trener Kai Kristiansen inn. Kristiansen forteller at når HamKam startet med gatelaget var han bekymret for at det skulle bli humpete og vanskelig å samle et lag med forskjellig bakgrunn.
— Men det ble det absolutt ikke, og med gaven fra Sparebankstiftelsen Hedmark kan vi fortsette arbeidet, sier han.
- Det er ikke mangel på dedikasjon i HamKams Gatelag.
Et lag med fortid
Gatelagsfotball ble startet i Fredrikstad for sju år siden. I skrivende stund er det 14 klubber som har lag for personer som har, eller har hatt rusutfordringer – og for pårørende. På tirsdager og fredager møtes gatelaget til HamKam til trening klokka 12.00. Den starter med lunsj. Treningen foregår på Briskeby gressbane store deler av året og i Hamjernhallen når snøen kommer om høsten. Ifølge Kai Kristiansen har de tilbudet hele året.
Spillerne rekrutteres i stor grad gjennom Hamar kommunes rus og psykiatriteam (ROP), Værestedet Arbeideren og aktivitetstilbudet på Sagatun i Hamar. Men i tillegg er det noen spillere fra Løten, Elverum og Ringsaker. Tre jenter er også blant de rundt 30 på laget. Halvparten av laget møtes jevnlig.
— Vi blir trent ganske hardt, sier Alexander.
— Vi yter det vi orker, sier Øyvind.
— Å være sliten er ingen skade, påpeker trener Kai Kristiansen.
Glad i laget
— Jeg har blitt veldig glad i folkene på laget. Nesten så jeg kunne ønske det var flere treninger. Gatelaget har hjulpet meg og mange andre – folk som har vært langt nede og som nå har noe å gå til. Jeg er veldig knyttet til laget, sier Ola.
— En viktig grunn til å møte på trening og kamper er hensyn til de andre. Kjedelig om det er du som gjør at man ikke får stilt lag. Vi stiller opp for hverandre, sier Kjell.
Gatelaget til HamKam har fått 200.000 kroner til innkjøp av utstyr av Sparebankstiftelsen Hedmark.