Kulturbastionen i Innlandet med i talentsatsing 

Stiftelsen inngikk våren 2020 en avtale med Talent Norge om tre talentsatsinger i Hedmark:

  • «Filmtalent Innlandet» – Et talentprogram innen film- og TV-produksjon i samarbeid med Fabelaktiv på Hamar
  • Game-Lab Hamar – Et talentprogram for spillutviklere i samarbeid med Hamar Game Collective
  • Teater Innlandet UNG – Et skreddersydd 2-årig talentutviklingsprogram for morgendagens skuespillere og skapende kunstnere

Talent Norges overordnede mål er å bedre rammene rundt talentutvikling i Norge. De samarbeider med toneangivende organisasjoner, institusjoner og miljøer innen norsk kulturliv om å gi spesialkompetanse, utviklingsmuligheter og støtte til kunstneriske talenter over hele landet. Felles for alle prosjekter som støttes av Talent Norge, er at de må ha med minst én privat partner som vil bidra finansielt til prosjektet. De har i dag over 50 satsinger innen musikk, dans, film, scenekunst, litteratur og visuell kunst rundt i landet. Før Sparebankstiftelsen Hedmark inngikk avtalen med Talent Norge var det ingen satsinger i Hedmark. Stiftelsen har samlet bevilget 6 150 000 kroner til talentsatsningene. Gaven er utløsende for statlige midler på tilsvarende nivå.

MYE PÅ PROGRAMMET: Thorleif Linhave Bamle leder et teater i vekst og har i 2020 hatt flere kritikerroste oppsetninger. Teater Innlandet har også vist seg svært tilpasningsdyktig ved å distribuere på digitale plattformer i koronaåret. Her er Linhave Bamle sammen med Kari Slaatsveen i forbindelse med lanseringen av teateråret 2021.

Unge skuespillere i Oslo ønsker seg til Kulturhuset på Hamar hvor Teater Innlandet holder til – et teater som i et vanskelig år har fått mye skryt. Nå er de også med i talentsatsingen til Sparebankstiftelsen Hedmark og Talent Norge.

– Dette er jo en kjempesatsing og utrolig spennende. Vi merker allerede at de unge kommer inn med en voldsom energi og entusiasme. Det blir også spennende med mer kontakt med de andre to miljøene som er med i satsningen, sier teatersjefen.

Kunstnerisk løft

Thorleif Linhave Bamle mener å være med i en satsing i regi av Talent Norge gir et kunstnerisk løft og økt produksjon til glede for hele Innlandet. For teateret sin del innebærer prosjektet at de har fått to unge skuespillere, en ung produsent og en ung dramatiker, alle fire er en del av utviklingsprogrammet.

– Vi har nå det jeg tror er Norges eneste husdramatiker, det er moro. Over en periode har vi nå gått fra fire til 12 kunstneriske ansatte, det er et kjempeløft. Vi får satt i gang flere prosjekter, for det er jo kunst og kunstnere som er vår kjernevirksomhet,

Teatersjefen sier talentsatsingen allerede blir lagt merke til og han tror på sikt prosjektet vil føre til at regionen tiltrekker seg flere talenter.

– Det er positivt å komme inn hos Talent Norge og den private kapitalen Sparebankstiftelsen Hedmark bidrar med gir nasjonal oppmerksomhet. Jeg har snakket med dekanen og studenter på Teaterhøgskolen – mange ønsker seg nå til Hamar og Teater Innlandet. Det er jo helt fantastisk, sier Linhave Bamle.