Støtte fra Sparebankstiftelsen Hedmark skal bidra til å skape et aktivt og levende samfunn i hele Hedmark. Vi ønsker å støtte den frivillige og ofte dugnadsbaserte innsatsen i lokalsamfunnene og prioriterer prosjekter rettet mot barn og unge.
Søknadsfristene er 1. april og 1. oktober.
Organisasjoner kan søke om støtte til prosjekter og tiltak innenfor følgende områder:
Prosjekter som øker interessen for kunst og kultur, sørger for god formidling til allmennheten, tar vare på og skaper forståelse for vår kulturarv og bidrar til gode lokale møteplasser for samhold og felles opplevelser.
Prosjekter som legger til rette for fysisk aktivitet og lek, inviterer til økt friluftsliv, bidrar til økt forståelse og nysgjerrighet for sammenhengene i naturen og styrker det frivillige beredskapsarbeidet.
Vi støtter tiltak som fremmer entreprenørskap og skaperevner, øker barn og unges ferdigheter og lærelyst, utvikler arenaer for samhandling og kunnskapsdeling, samt styrke høyere utdanning og forskning.
Vi støtter tiltak som legger til rette for aktiviteter og prosjekter for grupper med spesielle behov, tiltak som bidrar til at alle barn og unge får mulighet til å delta i organiserte fritidsaktiviteter uavhengig av foresattes økonomi, samt prosjekter som bidrar til inkludering i lokalsamfunnet.
Stiftelsen initierer også egne prosjekter. For tiden er det også mulig å søke om støtte til:
Er du usikker på om ditt prosjekt faller innenfor Stiftelsens formål, kan du ta kontakt med oss eller lese mer om våre tildelingskriterier under «Ofte stilte spørsmål» nedenfor. Ta gjerne også en titt på tiltak som vi har støttet tidligere.
Du kan søke om støtte til tiltak og prosjekter innenfor følgende formål:
Stiftelsen gir gaver til tiltak og prosjekter i tidligere Hedmark fylke
Prosjekter rettet mot barn og unge blir prioritert.
Du kan søke om støtte dersom prosjektet finner sted i tidligere Hedmark fylke.
Søknadsskjemaet er knyttet opp mot Brønnøysundregisteret, og organisasjonen som søker må være registrert i foretaksregisteret. Enkeltpersonforetak og kommersielle selskaper kan ikke søke om støtte.
I en søknad vil det legges positiv vekt på:
Stiftelsen fullfinansierer svært sjelden prosjekter. Vi oppfordrer til samarbeid med andre. At flere er engasjert i det samme prosjektet ser vi som veldig positivt. Du som søker bør derfor ha en plan for øvrig finansiering av prosjektet/tiltaket når du sender inn søknaden. Finansieringsplanen skal spesifiseres i søknaden.
Ja. Søknadsskjema finner du på disse nettsidene og de er åpne til enhver tid. Vi tar ikke i mot søknader sendt på epost eller i posten.
Det er to søknadsfrister og utdelinger i året – 1. april og 1. oktober.
Søknadsportalen er imidlertid alltid åpen, så søknad kan skrives når som helst. Søknadsskjemaet kan lagres underveis i søknadsprosessen.
Helt klart. Vi ser det som svært positivt i vår søknadsvurdering at flere er med på spleiselaget.
Vi har ingen nedre eller øvre grense for beløp. Søker bestemmer selv hvilket beløp dere ønsker å søke om avhengig av tiltakets størrelse. Vi vil understreke at Stiftelsen svært sjelden fullfinansierer prosjekter og at søker bør ha en plan for øvrig finansiering av prosjektet når søknad sendes inn. Sjekk våre tidligere tildelinger for å se hva andre har fått støtte til.
Ja, det går fint. Men dersom tidligere søknad ble innvilget, må dere ha sendt inn rapport på det aktuelle prosjektet før dere kan søke igjen.
Det er nærmere 40 sparebankstiftelser som bidrar med midler til sine opprinnelsesområder rundt om i landet. Sjekk gjerne om det finnes en sparebankstiftelse eller en sparebank der du bor.
Andre sparebankstiftelser: Sparebankstiftelsene har sin historiske forankring fra én eller flere kommuner (eventuelt fylke), og vil i hovedsak drive sitt allmennyttige arbeid i dette området.
Du finner oversikt over sparebanker og sparebankstiftelser i Norge på nettsidene til Sparebankforeningen.
Andre stiftelser: Gjensidigestiftelsen. Formål: Skape et tryggere, sunnere og mer aktivt Norge. Fritt Ord. Stiftelsens fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge.
Legathåndboken: Oversikt over alle støtteordninger finner du her: Legathåndboken.no
På søknadsskjemaet er det mulig å legge ved vedlegg i form av bilder, tegninger, årsregnskap etc. Vi får mange søknader i året, og for at vi skal kunne vurdere hver eneste søknad best mulig, skal søknadsteksten begrenses til feltene i søknadsskjemaet. Vi tar kontakt med deg dersom vi har behov for mer informasjon enn hva som fremkommer av søknadsteksten i skjemaet.
Søknaden kan redigeres etter at den er opprettet og lagringen skjer automatisk mens du jobber med søknaden. Du kan åpne søknaden din så mange ganger du ønsker.
Etter at du har valgt “send inn søknad” kan den imidlertid ikke lenger redigeres. Har du likevel behov for endringer, må du ta kontakt med Stiftelsen på post@sbsh.no.
Når søknaden sendes via nettsidene våre skal du motta en bekreftelse på at den er sendt og levert. Bekreftelsen sendes til den e-postadressen du har oppgitt i søknaden. Etter søknadsfristens utløp slettes søknader som ligger lagret som kladd og ikke er sendt inn.
Har du ikke mottatt bekreftelse på innsendt søknad, kontakt oss på post@sbsh.no.
FAU kan søke om støtte til materialer til dugnadsprosjekter som for eksempel skolehage, lavvo. gapahuk etc. Oppad begrenset til 100.000 kroner.
Velforeninger kan søke, men tiltaket må være til nytte og tilgjengelig for allmennheten, ikke kun for velforeningen.
Alle søkere får svar på epost. For vårens søknader (med søknadsfrist 1. april) blir det gitt svar i begynnelsen av juni og for høstens søknader (med søknadsfrist 1. oktober) blir det gitt svar i begynnelsen av desember.
Alle avgjørelser om hvem som får støtte tas av styret i Sparebankstiftelsen Hedmark. Avslag begrunnes ikke.
Søknadssummen skal være inkludert merverdiavgift.
Utbetalingstidspunkt er avhengig av prosjektets art og de betingelser som er knyttet til gavetildelingen. I de fleste tilfeller stilles det krav om dokumentasjon i form av ordrebekreftelse eller kvittering. I noen tilfeller vil det også stilles krav om prosjektplan, fullfinansiering eller at gaven først blir utbetalt etter ferdigstillelse. Ved bevilgning over flere år er det krav om årlig eller halvårlig rapportering.
Rapporten finner du ved å logge deg inn på søknaden dere sendte. Alle som har mottatt gave fra Stiftelsen må sende inn en rapport når prosjektet er gjennomført. Rapporten skal vise at prosjektet som har mottatt gave ble gjennomført slik det ble beskrevet i søknaden. Er det avvik i forhold søknaden må Stiftelsen umiddelbart informeres om dette. Vesentlige avvik kan resultere i at gaven blir trukket tilbake.
Gavetildelinger hvor prosjektet ikke er igangsatt ett år etter tildelingen, blir trukket tilbake, om ikke annet er avtalt. Blir gaven trukket tilbake kan man søke på nytt.
Nei, vi støtter aktiviteter som finner sted i tidligere Hedmark fylke.
Stiftelsens formål er å gi midler tilbake til det lokalsamfunnet der tidligere Sparebanken Hedmark virket, og hvor stiftelsens kapital opprinnelig kommer fra. Regelen om at midlene skal tilfalle opprinnelsesområdet står i finansloven. Lovgivningen presiserer at sparebankstiftelser skal bruke deler av kapitalen til allmennyttige formål særlig for å fremme utviklingen i områder der midlene har sitt utspring.
Nei. Sparebankstiftelsen Hedmark er en uavhengig finansstiftelse som gir pengegaver til allmennyttige formål. Stiftelsen er den største eieren av SpareBank 1 Østlandet og gavene som deles ut kommer i all hovedsak fra utbyttet fra eierskapet i banken.
Etiske retningslinjer for gavemottakere
Sparebankstiftelsen Hedmark har et langsiktig mål om å bidra til en positiv utvikling i Hedmarkssamfunnet, blant annet gjennom gaver til allmennyttige formål. Dette krever at organisasjoner som mottar gavemidler fra stiftelsen opptrer i tråd med følgende retningslinjer:
Gavemidler som mottas fra Sparebankstiftelsen Hedmark skal brukes som avtalt og kun til de formål som er spesifisert i avtalen. Det forventes at mottaker følger gjeldende lover og regler.
Sparebankstiftelsen har nulltoleranse for korrupsjon og bestikkelser hos organisasjoner som mottar støtte. Alle former for uetisk påvirkning eller urettferdig fordel er forbudt.
Organisasjoner som mottar støtte skal bygge opp under FNs bærekraftsprinsipper og jobbe for å minimere miljøpåvirkningen.
Organisasjoner som mottar støtte skal fremme mangfold, likestilling og inkludering. Menneskerettighetene skal respekteres. Diskriminering i noen form tolereres ikke.
Ved brudd på disse retningslinjene kan gavemidlene trekkes tilbake eller kreves tilbakebetalt.
Stiftelsen samarbeider med Fortidsminneforeningen om søknadsordningen “Kulturarv Hedmark”. Les mer om ordningen her.