Matglede og oppegående forbrukere

Geitmyra matkultursenter er et nasjonalt kompetansesenter for matkultur for barn og produserer undervisningsmateriell som benyttes av skoler og barnehager over hele landet. Bak står en ikke-kommersiell stiftelse som driftes med tilskudd fra private og offentlige bidragsytere. Det var Andreas Viestad som startet det hele i 2011 på Geitmyra ved Sagene i Oslo. Geitmyra ble i 2018 utvidet med Geitmyra Ringsaker matkultursenter for barn, Geitmyra Kristiansand matkultursenter for barn høsten 2019 og Geitmyra Credo matkultursenter for barn i Trondheim høsten 2020.

Geitmyra i Ringsaker ble etablert med støtte fra Sparebankstftelsen Hedmark. Siden den gang har aktiviteten økt og det er behov for nye tilbud. Stiftelsen bevilget i 2020 en gave på 1 million kroner til drivhus og til åpne arrangementer.

Gyro Knutsdotter Homme leder Geitmyra matkultursenter for barn i Ringsaker. – Jeg føler vi har lykkes med å lære barna å være kritiske og ta selvstendige kunnskapsbaserte beslutninger, sier hun.

– Om de unge velger å spise organisk eller ikke, bli veganer – eller tar andre valg rundt kosthold – så er det viktig at det de er bevisste på valgene de tar. Vi skal gi de et godt grunnlag for å bli gode og bevisste forbrukere, sier Gyro Knutsdotter Homme som leder Geitmyra i Ringsaker.

ENTUSIAST: Gyro Knutsdotter Homme og resten av de ansatte ved Geitmyra matkultursenter for barn i Ringsaker legger til rette for at barn og unge skal lære om kostholdets betydning for egen helse og miljøet. På Geitmyra får barna også en praktisk tilnærming til både matematikk og naturfag.

Mat, miljø og din kropp

– Vi skal være et matkultursenter for hele Innlandet og har en økning av besøkene fra et stadig større område, sier Knutsdotter Homme.

Nå står et nytt drivhus for tur i Brumunddal, og til det har de fått en gave på 1 million kroner av Sparebankstiftelsen Hedmark – hvor en del av beløpet skal gå til aktiviteter.

– Vinteren er jo lang her vi bor, med et drivhus kan vi utvide sesongen og jobbe med jord og planter. Barna kan så og høste, men også forstå drivhuseffekten og fordamping av vann. Her ligger det også mye naturfag. Et drivhus kan være proppfull av læring! sier veterinæren og pedagogen entusiastisk.

For Gyro Knutsdotter Homme er en entusiast som lever for formidling.

– Vi har mistet en del på vegen fra jord til bord. Barna trenger kunnskap om hvor maten kommer fra og hvordan den lages. De trenger å lære om naturen og om både dyrehelse og egen helse – sammenhengen mellom mat, miljø og egen kropp.

Ringsaker-elevene får komme til Geitmyra en hel uke strekk, først i sjetteklasse og så i niende. Her får de en praktisk tilnærming til alt som har med produksjon og tilberedelse av mat, samtidig som de også får læring i fag som naturfag og matematikk.

– Vi ser at mange elever blomstrer i løpet av uken når de mestrer oppgavene. Kanskje gjelder dette spesielt elever som ikke lykkes like godt i alle fag på skolen. Det vi lærer bort er matnyttig – bokstavelig talt, sier Homme og fortsetter:

– ”Jeg fikk ros og kjente meg bra” – er en god følelse vi ønsker flest mulig skal ha hos oss. Da kan det hende at du også tenker du kan lykkes med andre ting. Det skal være gøy, praktisk og nyttig å være på Geitmyra.